FILTER – Szûrõtervezõ program
(fõleg aktív RC szûrõk tervezéséhez)

Készítette: Dömötör Ákos V.M.3. – 1994. január – 1995. június
a BME MMT számára No. 94/12-09.03

© WFSH and Sapikli TM.

A szûrõtervezõ program letöltése (teljes ARJ-olt forrás + kód)

A program IBM PC/AT-n fut (legalább 286-os gép kell).

A program futtatásához legalább 170 kByte egybefüggõ szabad memóriára van szükség, a konvencionális 640 kByte területen. Nyquist-diagramok rajzolása további 30-250 kByte memóriát igényel.

A futáshoz szükséges állományok:

FILTER.EXE – a program
FILTER.FSP – egy szûrõ specifikációja

Ha a monitor nem Hercules, EGA vagy VGA, akkor szükség van a monitornak megfelelõ .BGI – Borland 7.0 grafikus adapterre

A lemez tartalma:

\SOURCE\FILTER.EXE – "a" program (tömörített, önkicsomagoló)
\FILTERHU.DOC – felhasználói dokumentáció
\FILTER.FSP – a program inicializálásakor beállított szûrõ specifikációja
\CGA.BGI – Borland 7.0 grafikus adapter (csak CGA monitor esetén szükséges)

\SOURCE\*.PAS – a forrásnyelvû állományok
\SOURCE\*.OBJ – a Hercules, EGA és VGA monitorokhoz szükséges grafikus adapterek, valamint egy fontkészlet object-file-ja

\EXAMPLES\*.FSP – példa szûrõspecifikációk


A program menüvezérelt, az egyes menüpontok között a kurzornyilakkal, a lapozás és szóköz billentyûkkel lehet közlekedni. Az Enter billentyûvel, vagy az opció számának megfelelõ billentyûvel lehet kiválasztani az aktuális menüpontot, míg az Esc-pel vissza lehet lépni az elõzõ menübe.

Lehetõség van mind a négy alap szûrõtípus (alul-, felül- és sáváteresztõ, valamint lyukszûrõk) tervezésére, maximálisan lapos (Butterworth), Csebisev, inverz-Csebisev approximációval.

Minden tervezési lépésben kiírásra kerülnek a számított értékek, így a program akár digitális FIR/IIR szûrõk tervezéséhez is használható.

A program minden kiírásnál körfrekvenciára (w) hivatkozik, de az adatok értelemszerûen kezelhetõk frekvenciaként is. Az értékek megadásánál használható a "k" és "M" SI prefixum is. (Mértékegységet nem kell megadni.)

A program a sávszûrõknál wh1-wh2, sávzáróknál ws1-ws2 alapján számolja wk-t a toleranciaséma minél pontosabb teljesítése érdekében (hiszen ezek a szûkebb tartományok).

A grafikonok numerikus tartománymegadásánál a frekvenciaértékekre 0-t (vagy egyszerûen ENTER-t) ütve a korábbi érték marad meg. Ez értelemszerûen nem vonatkozik a csillapítás- és fázistolás értékekre, hiszen ezeknél a 0 lehetséges érték.

A tervezés legutolsó fázisaként a program kirajzolja a javasolt alaptag kapcsolási rajzát, és kiírja a számított elemértékeket.

A program elméletileg minden grafikus meghajtóval mûködik, ha a programot tartalmazó könyvtárban megtalálható a monitornak megfelelõ Borland .BGI file (pl. CGA monitor esetén az CGA.BGI). Hercules, EGA és VGA monitorokhoz nem kell külön meghajtó, mert a program ezeket amúgy is képes kezelni. (Hercules, CGA, EGA, VGA adapterrel tesztelve.)

Az F1-es billentyûvel mindig segítség kérhetõ a program használatáról.

Felhasznált irodalom:
[1.] Herpy - Berka: Aktív RC szûrõk (55001)
[2.] Hainzmann - Varga - Zoltai: Elektronikus áramkörök (44570)
[3.] Géher: Lineáris hálózatok (MK)
[4.] Herendi: LC szûrõk
[5.] Inotai - Lázár: IBM PC XT/AT rendszerprogramozás I.-III. (Novotrade)
[6.] Borland Pascal 7.0 - User's Guide
[7.] Borland Pascal 7.0 - BinObj examples


Köszi, hogy ezt a programot használod. Bármilyen ötlet, javaslat, hibajelenség jöhet a dome <kukac> impulzus <pont> com címre.